Του Μιχάλη Ο. Ιωαννίδη
Σήμερα το πρωί η Cyprus Mail και το Sigma Live δημοσιοποίησαν μια διαμάχη μεταξύ του Διαχειριστή και της Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτηση του διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας. Η διαμάχη αυτή επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση του διαχειριστή ότι “τα βρήκε” με την Κεντρική Τράπεζα.
Το ενδεχόμενο παραίτησης και διορισμού νέου διαχειριστή θα έθεταν την Λαϊκή σε ακόμη μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και καθυστερήσεων.
Μέσα σε δυόμιση χρόνια η διαχείριση της Λαϊκής την οποία επιβλέπει η Κεντρική Τράπεζα πέρασε από συμπληγάδες δημόσιας αντιπαράθεσης, σκανδάλων, ελέγχων της βουλής και του γενικού ελεγκτή, παρεμβάσεων της Γενικής Εισαγγελίας και αλλαγής του διαχειριστή και του προσωπικού που διενεργεί την διαχείριση.
Το αποτέλεσμα αυτής της διετούς περιπέτειας ήταν η καθυστέρηση και ασυνεννοησία στην πώληση περιουσιακών στοιχείων καθώς και στις απαιτήσεις της Λαϊκής εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας και πρώην αξιωματούχων της. Το κόστος για τους καταθέτες και πιστωτές της τράπεζας ήταν τεράστιο. Οι μετοχές τους στην Τράπεζα Κύπρου δεν τυγχάνουν καμιάς απολύτως διαχείρισης με αποκορύφωμα το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση απείχε παντελώς από την άσκηση δικαιωμάτων ψήφου. Οι τράπεζες τους στο εξωτερικό αφέθηκαν να χάσουν αξία τα τελευταία 2 χρόνια. Συγκεκριμένα μόνον από τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα μέσω της πρόσκλησης για προσφορές σε σχέση με τις θυγατρικές στην Ρουμανία και Σερβία φαίνεται ότι έχουν χαθεί Ευρώ 59 εκατομμύρια τα τελευταία 2 χρόνια μόνον για αυτές τις δύο τράπεζες. Οι υποθέσεις της Λαϊκής εναντίον της Ελλάδας και των πρώην αξιωματούχων της προχωρούν πάρα πολύ αργά και με τεράστια προβλήματα.
Είναι πασιφανές και αυταπόδεικτο ότι η διαδικασία που ακολουθείται έχει αποτύχει παταγωδώς. Άλλωστε ο ρητώς στόχος της διαχείρισης είναι η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων και όχι η μείωση τους. Για αυτή την αποτυχία ευθύνη έχει μόνον η Κεντρική Τράπεζα που έχει και τις σχετικές εξουσίες.
Θέλω να πιστεύω ότι η ανεπάρκεια της Κεντρικής Τράπεζας να επιβλέψει την διαχείριση δεν οφείλεται ούτε σε ανεπάρκεια προσώπων ούτε σε κακή πίστη. Οφείλεται όμως στην δυσκολία που έχουν ορισμένα πρόσωπα να καταλάβουν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να μετατρέπεται από επόπτη σε επιχειρηματία, επενδυτή και διαχειριστή. Οφείλεται στην δυσκολία που έχουν ορισμένα πρόσωπα να καταλάβουν ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα των πιστωτών δεν μπορούν να τυγχάνουν διαχείρισης στην δημόσια σφαίρα. Οφείλεται στην δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία κρατισμού που επικρατεί σε ορισμένα στρώματα της κοινωνίας μας.
Οι εξυγίανση τραπεζών όπως προβλέπονται στις διάφορες νομοθεσίες ανά την Ευρώπη θεωρούνται διαδικασίες για ένα σαββατοκύριακο (weekend procedure). Μέσα σε αυτό το σαββατοκύριακο θα πρέπει να κριθούν όλα. Τι φεύγει, τι μένει, τι γίνονται οι πιστωτές. Για την Λαϊκή τράπεζα και τους πιστωτές τους το σαββατοκύριακο αυτό εκτείνεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια και σύντομα θα εμφανίζεται στην παγκόσμια νομική και οικονομική βιβλιογραφία ως η μακροβιότερη τραπεζική εξυγίανση.
Προβλέπαμε εδώ και καιρό ότι θα φθάναμε στο σημείο αυτό, που η διαχείριση της Λαϊκής θα μετατρεπόταν σε ωμή κακοποίηση των συμφερόντων των πιστωτών. Γι’ αυτό ζητήσαμε εδώ και 2 χρόνια να μεταφερθεί η επίβλεψη της διαχείρισης στους ίδιους του πιστωτές, όπως γίνεται σε οποιανδήποτε άλλη εταιρεία υπό διαχείριση ή εκκαθάριση. Εδώ που φθάσαμε η μόνη λύση είναι αυτή και η βουλή οφείλει να κλείσει το θέμα άμεσα.